Laat kou je niet tegenhouden. Buitensporten met kou kan goed zijn voor je lichaam

Het is nooit te koud om buiten te bewegen / sporten
Laat kou je niet tegenhouden. Buitensporten met kou kan goed zijn voor je lichaam.
Kijk om je heen en zie telkens wat anders. Afwisselingen zijn ontspannend.
Er is 1 tot 2% meer zuurstof buiten.
Je hart hoeft minder hard te werken, omdat je lichaam minder opwarmt. Hartbelasting is dan lager
Kou bestrijdt ook wit vet, dit is een ongezond type vet, dat hart en vaatziekte kan veroorzaken.
Als je rond het vriespunt buiten beweegt – sport, verandert dit type vet in het gezondere bruine vet

Begin rustig met wandelen – lopen. Daarna in de eigen tempo en tijd. Ga na afloop direct naar binnen dit voorkomt stijve spieren.
Als het vriest is het belangrijk je mond af te schermen. Doe een buff (soort sjaaltje) om je mond en gezicht. Het houd je luchtwegen warm en bevochtigt en verwarmt de lucht die je inademt.

Kleding.
Via je hoofd, handen en voeten verlies je de meeste warmte. Muts – handschoenen en waterdichte schoenen. Hals goed afdekken met bv een buff of sjaal of col. Bovenlichaam meer warm houden dan je benen. Drie lagen systeem – themokleding – tussenlaag – buitenlaag.

Drinken
Drink voldoende, als het koud is verlies je veel vocht tijdens het in - en uitademen doordat je lucht droog is. Drink ongeveer min. halve liter water per uur. J lichaam neemt water het snelst op bij 4 graden.

Verder
Wees zichtbaar als je buiten bent. Lichtgevende kleding of hesje. Lichtje om je arm. Loop rechts van de weg, is veiliger voor je zelf en voor de tegenliggers

Adem door je neus en ontzie daarmee je keel
Neem je telefoon mee en vertel thuisblijvers wat je gaat doen.
Begin tegen de wind, is in het begin zwaarder maar op de terugweg als je wat vermoeid ben wind mee.
Slecht weer bestaat niet, slechte kleding wel
Kleding voor Nordic Walking en Sportief Wandelen
De voordelen van de juiste wandelkleding dat hoort bij het jaargetijde en het gebied waarin je gaat wandelen mag je niet onderschatten. Zo zal je tijdens een natte en gure herfstwandeling andere kleding nodig hebben dan tijdens een strandwandeling hartje zomer.

Winterkleding voor Nordic Walking en Sportief Wandelen

Onderkleding.
Thermo onderkleding (bekende merken zijn: odlo en craft) zorgt er voor dat je het transpiratievocht goed kwijt raakt en houdt de warmte vast. Hierdoor blijft je lichaam droog en op de juiste temperatuur. Bij een katoenen t-shirt is dat niet haalbaar, omdat het veel vocht neemt op. Dit komt omdat katoen een holle natuurvezel is, die veel vocht kan absorberen. Bij kunststofvezels is dat niet het geval: deze zijn niet hol en nemen daarom ook minder vocht op, vochttransport is daarom ook beter. Bij erg koud weer kan je twee dunne thermoshirtje over elkaar te dragen. Tussen de lagen vormt zich een warm luchtlaagje.

Bovenkleding.
Ook bij de bovenkleding is van belang dat deze goed ademend is, omdat anders het vocht van je lichaam niet goed wordt afgevoerd. Ook moet het winddicht en regenbestendig zijn. Een goed wandeljack bevat deze drie eigenschappen. De stof waarvan het gemaakt is, is zo geweven dat het wel transpiratievocht door laat maar regendruppels niet. Dit komt omdat zweetpartikels in verhouding veel kleiner zijn dan regendruppels.

Winterkleding voor de gewone wandelaar
In de wintermaanden kan je het beste gebruikmaken van drie lagen kleding. Het voordeel is niet alleen dat je door meerdere lagen te dragen je lichaamswarmte beter vasthoudt, maar ook dat je onderweg een iets uit kunt doen als het toch te warm blijkt te zijn.

1e laag: Vocht afvoerende laag.
Door het dragen van thermische onderkleding (bekende merken zijn: odlo en craft) zal je een stuk minder last hebben van een nat en bezweet lichaam, omdat het zweet gemakkelijker wordt afgevoerd. Thermische kleding is gemaakt van kunststofvezels die weinig vocht vasthouden. Bij een gewoon katoenen T-shirt is dat wel het geval, omdat katoen bestaat uit holle vezels die gemakkelijk vocht vasthouden.

2e laag: Isolerende laag.
Deze laag is een vest of een trui dat je warm houd. De dikte van deze isolerende tussenlaag is afhankelijk van de weersomstandigheden. Ook deze laag moet goed transpiratievocht kunnen afvoeren. Kleding dat gemaakt is van fleece is prima te gebruiken. Fleece is zeer goed isolerend, vocht wordt goed afgevoerd en is bovendien een vrij licht materiaal.

3e laag: Winddichte, waterafstotende en ademende laag.
Deze laatste laag is een wandeljack dat moet je beschermen tegen wind (zie ook de pagina Gevoelstemperatuur) en regen. Het gebruik van deze laag is afhankelijk van de weersomstandigheden. Wanneer het droog en niet al te koud is zijn de eerste twee lagen vaak voldoende. Ook deze laag moet het transpiratievocht kunnen afvoeren.

Zomerkleding
Draag bij warme omstandigheden dunnere en luchtigere sportkleding en afhankelijk van waar je loopt een lange of korte broek. Wat ruimere kleding zodat het goed ventileert, zodat het lichaam de warmte gemakkelijk kwijt kan. Gebruik geen katoenen t-shirt, omdat deze te veel vocht opneemt. Bij niet al te warm weer kan je ook gebruik maken van dun thermoshirt. Draag in de zomer geen zwarte kleding, omdat deze warmte absorbeert. Gebruik dus op zeer warme dagen zo veel mogelijk licht kleurige kleding.

Regenkleding
Goede regenkleding is regenbestendig, winddicht, ademend en heeft mogelijkheden om ventilatieopeningen te maken. Omdat de eerste drie eigenschappen moeilijk te combineren zijn zal je dit alleen bij dure regenpakken (o.a. gemaakt van gore-tex ) aantreffen. Bij de betaalbare standaard regenkleding moet je een keuze maken tussen een ademend maar niet regenbestendig/winddicht pak of andersom. Het grote nadeel van een niet ademend pak is dat je er in gaat zweten.

Wandelsokken

Door het dragen van speciale wandelsokken (goede merken zijn Falke en X-Socks) wordt het vocht beter afgevoerd. Ook kan het blaren voorkomen. Let er bij de aanschaf van sokken vooral op dat deze naadloos zijn. Vaak zijn wandelsokken verkrijgbaar in verschillende diktes: in de wintermaanden gebruik je de wat dikkere exemplaren om de warmte beter vast te houden. De duurdere sokken hebben hielbescherming, teenbescherming en zijn voorzien van een links en rechts teken.

Muts of buff
Bij koud weer kan je het beste een muts dragen, omdat je veel energie (ongeveer 40%) via het hoofd verliest. Als het erg koud is kan je lichaamsdelen die gevoelig zijn voor kou (lippen, gezicht, handen etc) invetten met vaseline
Slecht weer bestaat niet, slechte kleding wel
  print