Visvetzuur DHA speelt belangrijke rol bij Parkinson en Alzheimer Begrijpen hoe essentiële vetzuren werken kan helpen bij de effectieve behandeling van aandoeningen als een beroerte, de ziekte van Alzheimer of Parkinson en leeftijdsgerelateerde oog- en zenuwaandoeningen. Dit blijkt uit een review van onderzoekers aan de LSU Health New Orleans School of Medicine in New Orleans, Louisiana. Docosahexaeen-zuur (DHA), een essentieel omega-3-vetzuur, produceert de signaalstoffen eicosanoïden als reactie op disbalans van de homeostase in de lichaamscellen. Deze disbalans kan bijvoorbeeld zijn veroorzaakt door letsel of ziekte. Neuroprotectine (NDP1) is een signaalstof, ontdekt op het onderzoekslab van Bazan, die neuronen beschermt en de werking van genen in de ogen en hersenen regelt.
Voldoende visvetzuren in vroeg stadium Voor een effectieve behandeling blijkt het belangrijk dat behandeling met DHA in het eerste stadium van de ziekte plaatsvindt. De Gezondheidsraad adviseert volwassenen om per dag 200 milligram omega 3-vetzuren uit vis binnen te krijgen. Deze aanbeveling kan worden gehaald door per week een portie vis te eten, bij voorkeur vette vis, zoals haring of zalm. Dit onderzoek toont de effecten van het essentiële vetzuur DHA en de afgeleide signaalstof NPD1 op het gebied van de werking van genen. Het onderzoek is gepubliceerd in het vaktijdschrift Journal of Biological Chemistry. |
|